
Tercümanların ve tercüman olmak isteyenlerin sahip olabileceği en yüksek mertebelerden biri olan Yeminli Tercüman unvanı, edinmesi ve taşıması zor bir mertebedir. Peki, tercüman olmanın yanı sıra, yeminli tercüman nasıl olunur? Tercümanların ve tercüman olmak isteyenlerin, Yeminli Tercüman olma yolunda bilmesi gerekenler neler? Nelere dikkat edilmesi gerekir? Ne tarz prosedürler gerekmektedir? Ve en önemlisi; Yeminli Tercümanların sorumlulukları neler? Umarız bu yazımız, aklınızdaki bütün soruları yanıtlar ve bilmeniz gereken bütün cevapları sağlar.
Tercümanların, yeminli tercüman olmak için bilmesi gerekenlerden birisi; yeminli tercüman olmak için noter yemin zaptına ihtiyacınız vardır, çünkü yeminli tercüman unvanını şuanda sadece noterlikler vermektedir. Noter yemin zaptı çıkarmak için ise şunlara ihtiyacınız vardır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
- Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora Diplomasına sahip olmak ya da yurt dışındaki bir Üniversiteden mezun olduysanız, Üniversite Diplomanızın Noter onaylı bir Türkçe çevirisi.
- Yabancı Dil Bilgisi belgesi ve belgenin noter onaylı Türkçe çevirisi.
- Nüfus Cüzdanı aslı ve birkaç fotokopisi.
- Sabıka kaydınızın olmaması.
Yukarıdaki belgeleri taşıdığınıza dair onay belgesi noterlik tarafından verildikten sonra noterlik, güvenilir biri olup olmadığınıza karar verir. Bütün gerekli koşulları karşılasanız bile noterlik size yeminli tercüme yapma yetkisi vermeyebilir. Çünkü noter yeminli bir tercüme bürosu altında çalışıyor olmanız, sabıka kaydınızın olmaması ve başka bir şirkette çalışmıyor olmanız gerekmektedir. Bu gereklilikler tamamlandıktan sonra ve başvurduğunuz noterlik sizi yeminli tercüman unvanına uygun olarak kabul ettikten sonra, adınıza yemin zaptı, yani yemin tutanağı hazırlanır. Daha sonra yeminli tercüman adayı, noter huzurunda, ayakta, şu sözleri söyleyerek yemin eder:
(Yabancı Dil) dilinden Türkçe diline, Türkçe dilinden (Yabancı Dil) diline yapacağım tercümeleri sadakat ve özenle; konuşulanlara, bilgi ve açıklamalara, ibraz edilen belgelere ve taleplere uygun şekilde yapacağıma, öğrendiğim veya öğreneceğim sırları açıklamayacağıma, başkalarının ısrar ve telkinleri ile hareket etmeyeceğime namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine Noter huzurunda yemin ederim.
Bu yeminimi yukarıda yazılı şekilde serbest irademle imzalarım. (Tarih)
TERCÜMAN
İSİM / SOY İSİM
/İMZA/
Yemin işlemi gerçekleştikten sonra, yemin zaptı noter tarafından onaylanıp imzalanır ve resmi olarak yeminli tercüman unvanına sahip olursunuz. Tebrik ederiz! Ve tabii ki bu belgeler noterlik hususunda saklanır. Yukarıdaki yemin metninde okuduğunuz gibi yeminli tercümanın sorumlulukları hafif değildir. Tercümesini yapacağı birçok yazılı ve sözlü çeviri, yeminli tercümanın mezarına kadar taşımakta zorunlu olduğu içeriklerdir. Kendi arkadaşları, tanıdıkları ve ailesi dâhil, hiçbir kimse veya kurum ile paylaşma seçeneğine ya da ayrıcalığına sahip değildir.
This post is also available in:
Türkçe