Bir Sonraki İş Görüşmesi Öncesinde Atmanız Gereken 5 Adım

İş görüşmesi deyince bile ufak çapta bir gerginlik yaşadınız değil mi? Ama sakin olun, bu yaşadığınız panik duygusu çok normal ve hemen herkesin deneyimlediği bir duygu. Hayatınıza yepyeni bir yön verecek bir kariyere sahip olma duygusu ve beraberinde getireceği sorumlulukları düşünmek, tabi ki kolay olmayacak. Yaşadığınız panik ve stres gibi duygular son derece normal; ancak bu panik ve stresin işi almanıza engel olmasına müsaade etmemek tabi ki sizin elinizde.

Malumunuz yaklaşan Eylül ayı itibariyle yeni bir istihdam sezonu bizi bekliyor olacak. İşinden memnun olmayan ya da kariyerine çok farklı bir yön vermek isteyen sevgili meslektaşlarım; siz de topluluk önünde ya da iş görüşmesinde gergin bir ruh haline bürünüyor musunuz? Veya bilgi birikimlerinizi ve yeteneklerinizi anlatmak için doğru kelimeleri seçmekte zorlanıyor musunuz? Midenizde stresten kelebekler mi uçuyor? Canınızı sıkmayın, yalnız değilsiniz. Siz sadece ödevinize güzelce hazırlanın ve kendinizden emin bir duruşunuz olsun. Bir de Net Tercüme ailesi olarak sizlere sunduğumuz faydalı ipuçlarından yararlanın. İşte hepsi bu 🙂

İş görüşmesi mi? O da neymiş?

İş ilanında yer alan pozisyonun detaylarını iyice öğrenin.

Mülakat git gide daha çok yaklaşıyor ve sizin stres seviyeniz de giderek artıyor. Öncelikle derin bir nefes alın. Daha sonra aranılan pozisyon hakkında A’dan Z’ye bilgi edinmeye çalışın. Pozisyon için gerekli bilgi ve becerileri öğrenirken kafanıza işverenin nasıl bir eleman almak istediği hakkında net bir taslak olsun. “Bu pozisyon fazla mesai ya da vardiyalı çalışma gerektirir mi?” “Takım çalışmasına ihtiyaç duyulur mu?” gibi soruları kafanızda tartın.

Başvurduğunuz şirket hakkında yüzeysel de olsa mutlaka bilginiz olsun.

Mülakatınız esnasında firma hakkında detaylı bilgi sahibi olacaksınız. Ancak yine de hazırlıklı olmanızda fayda var. Firmanın misyonu ve faaliyet alanlarına aşina olmanız sizin avantajınıza olacaktır. Bunu yapabilmeniz için size ufak bir ipucu: İlgili firmanın sosyal medya hesaplarını takip ederek genel bir bilgi sahibi olabilirsiniz. Unutmayın; şirketler sadece doğru elemanı değil “doğru kişiyi” istihdam etme gayretindedirler. “Firmamız hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?” sorusuna verecek bir cevabınızın olmaması, size eksi puan kazandıracaktır. Ve ardından “Hakkında hiçbir şey bilmediğiniz bir firmada neden çalışmak istiyorsunuz?” gibi tehlikeli ve geri dönüşü olmayan bir soru ile karşılaşabilirsiniz. Aman dikkat!

Size referans olabilecek kişi ve şirketlerin gücünü küçümsemeyin.

Mülakata çağırılmadan önce özgeçmişinizi yollamış olabilirsiniz. Veya mülakata gelirken sizden beraberinizde güncel CV istemiş olabilirler. Her iki şekilde de özgeçmişinizdeki referanslar kısmına gereken önemi verin. Birlikte çalıştığınız tercüman meslektaşlarınız, birlikte çalıştığınız proje ortaklarınız ya da tercüme bürosu işletmecileri sizin hakkınızda olumlu bir intiba bırakarak işe alım sürecinizi hızlandırma konusunda etkili bir rol oynayacaktır. Özellikle de hakkınızda olumlu görüş bildiren iki veya ikiden fazla referans, söz konusu işi kapmanıza son derece faydalı olacaktır.

Size sorulacak sorulara olduğu kadar sizin de soracağınız sorulara çalışın.

 

Karşınızda firmanın müdürü, insan kaynakları çalışanı ya da her kim olursa olsun sizi, kariyeriniz ve becerileriniz konusunda tabi ki soru yağmuruna tutacak. Bu bildiğimiz bir şey. Bu sorular üç aşağı beş yukarı her daim aynıdır. Ancak, bir not defterine yazacağınız ve karşınızdaki kişiye yönelteceğiniz sorular, hem oldukça profesyonel bir izlenim bırakacak hem de firma ve ilgili pozisyon konusunda bilgi edinmek istediğinizi karşı tarafa aktarmış olacaktır. Örneğin, “Daha önce bu pozisyonda çalışan kişiden beklentileriniz neler oldu?” ya da “Bu pozisyonun kapsamı, ileriki dönemlerde genişletilebilir mi?” gibi ince detaylar içeren soruları sorabilirsiniz. Sizi işe alacak olan onlar olabilir ancak sizin de hem firmadan hem de ilgili pozisyondan memnun olmanız çok önemli.

Pozitif bir beden dili kullanın, bu iş görüşmesi sürecinde etkili bir silahtır.

Pozitif bir beden dili, iş görüşmesi sürecinde etkili bir silahtır.

Çok gereksiz gibi görünmesine rağmen çok önemli bir ayrıntıdır beden dili. Karşınızdaki kişiye güzel bir enerji vermediğiniz takdirde, o pozisyon için doğru kişi dahi olsanız, işe alınmanız çok zordur. Mülakatın gerçekleştirildiği ortamda, kendinden emin ve sıcak bir intiba bırakmanız gerekli. Sorulara verdiğiniz cevaplar kadar bu cevapları “nasıl” verdiğiniz dahi çok önemli. Firmaya ve pozisyona ne kadar ilgili ve hevesli olduğunuzu göstermekten çekinmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir